Hiszpania – kryzys przyczynia się do wzrostu eksportu bydła - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
cows.jpg
Pogłębianie się kryzysu ekonomicznego w Hiszpanii znajduje bezpośrednie przełożenie na kondycję sektora hodowli zwierząt. W tej sytuacji możliwości zwiększenia eksportu bydła stają się niezwykle ważne, tym bardziej, że popyt wewnętrzny na wołowinę spada. W 2012 r. popyt na mięso wołowe w Hiszpanii obniżył się o 2,6%, a w pierwszych miesiącach 2013 r. spadł o dalsze 3,6%. Spożycie wołowiny na poziomie 6,3 kg/osobę było jednym z najniższych w Europie. Podczas gdy konsumpcja mięsa wołowego maleje, sektor wołowiny w Hiszpanii wykorzystuje silny popyt na żywiec w krajach Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej. Głównymi odbiorcami żywca są Libia oraz Liban. W 2012 r. Hiszpanie wyeksportowali o 163% więcej bydła niż rok wcześniej. Do handlu trafiały przede wszystkim zwierzęta w wadze ponad 300 kg kierowane do krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, Włoch, Portugalii oraz Francji. Udział tych zwierząt w handlu bydłem ogółem ukształtował się na poziomie 73%. Nic więc dziwnego, że w tym samym okresie osłabł przywóz bydła do Hiszpanii. W 2012 r. kraj ten sprowadził o 14% mniej żywca niż w 2011 r. Import składał się w 64% z cieląt w wadze poniżej 80 kg (236 tys. sztuk). Przywożono je głównie z Francji, Polski, Irlandii, Niemiec oraz z Rumunii.

 


Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com z dn. 14.05.13

Zaloguj się aby dodać komentarz