W październiku wzrost cen w skupie żywca wołowego - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

W Polsce w ostatnich latach październik był zwykle miesiącem wzrostu cen bydła w skupie. Również w bieżącym roku w miesiącu tym odnotowano wzrost średnich miesięcznych cen dla wszystkich kategorii bydła.

Wg danych MRiRW średnia cena zakupu bydła ogółem w analizowanym miesiącu wyniosła 11,56 zł/kg wbc i była o 0,8% wyższa niż przed miesiącem. Wśród kategorii bydła najwyższy miesięczny wzrost odnotowano w skupie byków w wieku powyżej 24 m-cy który wyniósł 3,6% do 12,03 zł/kg wbc. Następną kategorią było bydło w wieku 8-12 m-cy które podrożało o 2,7% do 11,58 zł/kg wbc natomiast cena młodych byków w wieku 12-24 m-ce wzrosła o 1,9% do 12,11 zł/kg wbc. Średnia miesięczna. cena krów w październiku br osiągnęła poziom 10,01 zł/kg wbc i była o 1,4% wyższa niż przed miesiącem. Najniższy wzrost średniej ceny w analizowanym miesiącu odnotowano w skupie jałówek który wyniósł 0,6% i osiągnął poziom  12,66 zł/kg wbc. Oczywiście mimo opisanych wzrostów ceny zarówno w październiku jak i w ostatnich kilku miesiącach a szczególnie ceny młodych byków w wieku 12-24 m-ce pozostają na poziomie najniższym od kilku lat.

W porównaniu do października roku ubiegłego za bydło ogółem w analizowanym miesiącu płacono o 11,2% mniej, za bydło w wieku 8-12 m-cy o 14,5% mniej, za byki w wieku 12-24 m-ce o 13,5% mniej, za krowy o 11,9% mniej i za jałówki o 4,9% mniej.

Poziom opisywanych cen przedstawiono poniżej na wykresie nr 1 i nr 2.

Rys. 1. Średnie miesięczne ceny skupu bydła w ubojniach w Polsce w roku 2019

 

Rys.2. Średnie tygodniowe ceny zakupu byków w wieku 12-24 m-ce w latach 2015-2019.

 

 

Autor: Krzysztof Seredyn

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

Zaloguj się aby dodać komentarz