Prognozy dla sektora wołowiny w ue w latach 2013/2014 - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
notowania.jpg
Produkcja netto tego gatunku mięsa wyniesie w 2013 r. prawdopodobnie 7 mln 698 tys. ton. W 2014 r. spadkowy teren w produkcji odwróci się, i wytwórczość wołowiny we Wspólnocie wzrośnie, o 1,5% do 7 mln 812 tys. ton. W najbliższych dwóch latach handel unijną wołowiną będzie dalej spadał ze względu wysokie ceny oraz niekorzystny kurs euro. W 2013 r. kraje Wspólnoty wyeksportują około 200 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 8% mniej niż przed rokiem. W 2014 r. eksport ten obniży się o dalsze 14% do około 170 tys. ton. W tym samym okresie wzrośnie import wołowiny z krajów trzecich. W br. kraje Wspólnoty sprowadzą 297 tys. ton mięsa wołowego (wzrost o 9%), natomiast w przyszłym roku około 310 tys. ton (wzrost o 3%). W 2013 r. spożycie mięsa wołowego i cielęcego w Unii ukształtuje się na poziomie 7 mln 794 tys. ton, tj. będzie na zbliżonym poziomie do roku poprzedniego. W 2014 r. spożycie tego gatunku mięsa wzrośnie prawdopodobnie o 2% do 7 mln 944 tys. ton. Konsumpcja wołowiny przypadająca na jednego mieszkańca Unii wyniesie w 2013 r. 15,4 kg/osobę, a w 2014 r. wzrośnie do 15,7 kg/osobę.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska, Short Term Outlook – Winter 2013

Zaloguj się aby dodać komentarz