Apetyt na naszą wołowinę - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Polska plasuje się na szóstym miejscu wśród krajów UE pod względem wielkości pogłowia bydła oraz na siódmym miejscu w produkcji wołowiny

Na skutek wzrostu pogłowia młodego bydła i korzystnych warunków chowu od 2013 r., w Polsce utrzymuje się wzrostowa tendencja w produkcji wołowiny. Wzrost pogłowia bydła ma
swoje odzwierciedlenie w rosnącej krajowej produkcji wołowiny, której jakość z roku na rok jest coraz lepsza. W Polsce rośnie produkcja wołowiny opatrzonej znakiem jakości QMP (Quality Meat
Program).

Polska jest trzecim eksporterem wołowiny w UE. Korzystnie na wzrost krajowego eksportu produktów wołowych wpływają konkurencyjne ceny żywca wołowego w Polsce w stosunku do pozostałych unijnych producentów. Corocznie około 90% polskiej wołowiny kierowane jest na eksport. W 2017 r. z Polski wywieziono 490 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 12% więcej niż w 2016 r. Największy udział w eksporcie produktów wołowych stanowi mięso. W okresie styczeń-sierpień 2018 r. z Polski wyeksportowano 369 tys. ton mięsa wołowego, a jego głównymi odbiorcami były kraje Unii Europejskiej. Najwięcej mięsa wołowego wywieziono do Włoch (53 tys. ton; 20% wolumenu eksportu), Niemiec (34 tys. ton; 13%), Hiszpanii (22 tys. ton; 8%) i Holandii (21 tys. ton; 8%). Polska wołowina sprzedawana była również poza obszarem celnym UE, m.in. w Turcji (29 tys. ton; 11% wolumenu) i w Izraelu (9 tys. ton; 3%).

Więcej informacji w artykule "Apetyt na naszą wołowinę" str. 29 
pdfPF_ZIMA_2018.pdf11.16 MB

 

 

źródło: Polish Food Zima 2018/2019

Zaloguj się aby dodać komentarz