Prognozy rynku wołowiny i cielęciny - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
prognozy-rynku-wolowiny-i-cieleciny
Biorąc pod uwagę wyniki produkcji z I kwartału br. Komisja prognozuje, że produkcja netto wołowiny oraz cielęciny w Unii w 2016 r. ukształtuje się na poziomie 7 mln 882 tys. ton, tj. będzie o 2,2% większa niż w 2015 r. (w 2015 r. produkcja zwyżkowała także o 2,2%). Wzrost ten będzie po części odzwierciedleniem liczniejszej grupy zwierząt kierowanych do uboju, a także wzrostu pogłowia bydła ogółem. W 2017 r. wytwórczość tego gatunku mięsa zwiększy się prawdopodobnie o dalsze 0,4% do 7 mln 914 tys. ton.


W 2014 r. eksport mięsa wołowego z Unii wzrosła aż o 28,3%, co wynikało z większego wywozu do Hongkongu, Zachodnich Bałkanów oraz na Filipiny (nowy rynek zbytu).

Eksporterzy unijni zmuszeni zostali do szukania alternatywnych rynków zbytu po wprowadzeniu przez Rosję embarga na wołowinę ze Wspólnoty. W 2015 r. dynamika wzrostu eksportu tego gatunku mięsa nie była już tak wysoka, kształtując się na poziomie zaledwie 0,5%. Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2016 r. kraje Wspólnoty mogą wyeksportować 225 tys. ton tego gatunku mięsa, tj. o 9,0% więcej niż w 2015 r. W przyszłym roku możliwy jest wzrost eksportu na poziomie 3,0% do 232 tys. ton.

W minionym roku eksport żywca wołowego z Unii zwiększył się aż o 55,6%. Głównym odbiorcą bydła z Unii był Liban oraz Turcja. W br. Unia kontynuuje zwiększone wysyłki żywca wołowego do tych rynków, które są odbiorcami prawie 50% bydła eksportowanego ze Wspólnoty. Według prognoz Komisji, w 2016 r. Unia może wyeksportować o 12% więcej bydła niż rok wcześniej, natomiast w 2017 r. należy spodziewać się stabilizacji tego wywozu.


W 2015 r. przywieziono o 2,6% mniej mięsa wołowego do Unii z krajów trzecich. Rynek Wspólnoty stał się nieco mniej atrakcyjnym kierunkiem zbytu wołowiny w porównaniu z innymi odbiorcami. W br. więcej wołowiny zaczęło napływać na rynek UE przede wszystkim z Brazylii ze względu na wzrost jej konkurencyjności oraz niższy światowy popyt. Mniejszy niż się spodziewano jest przywóz tego gatunku mięsa z Argentyny, natomiast import z Australii, taka jak się spodziewano rośnie w wolnym tempie. Spada przywóz wołowiny ze Stanów Zjednoczonych, rośnie za to z Paragwaju. Jak prognozuje Komisja, w 2016 r. import tego gatunku mięsa do Wspólnoty zwiększy się o 4,0% do 312 tys. ton. W przyszłym roku przywóz może zaś wzrosnąć o 2,0% do 318 tys. ton.

Rynek mięsa wołowego w krajach UE w latach 2012-2017, w mln ton

 

 

Zmiana %

2012

2013

2014

2015*

2016**

2017**

2016/15

2017/16

Produkcja (brutto)

7,862

7,497

7,664

7,893

8,081

8,109

2,4

0,4

Import żywca wołowego

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

-

-

Eksport żywca wołowego

0,159

0,109

0,114

0,178

0,199

0,195

12,0

-2,0

Produkcja (netto)

7,703

7,388

7,549

7,715

7,882

7,913

2,20

0,4

UE-15

6,950

6,681

6,765

6,838

6,961

6,975

1,8

0,2

UE-13

0,753

0,707

0,784

0,877

0,921

0,939

5,0

2,0

Import (mięso)

0,275

0,304

0,308

0,300

0,312

0,318

4,0

2,0

Eksport (mięso)

0,209

0,160

0,206

0,207

0,225

0,232

9,0

3,0

Spożycie ogółem

7,769

7,531

7,651

7,808

7,968

8,000

2,1

0,4

Spożycie w kg/os

10,7

10,4

10,5

10,7

10,9

10,9

1,7

0,1

*) szacunek, **) prognoza 

 

Zwiększona podaż wołowiny na rynku unijnym w 2015 r. wpłynęła na dalszą odbudowę spożycia tego gatunku mięsa we Wspólnocie, które wzrosło do 10,7 kg/osobę (w wadze produktu). Wzrost ten zostanie utrzymany także w 2016 r. (o 1,7% do 10,9kg/osobę), a także w 2017 r. Nieco niższy poziom cen wołowiny niż przed rokiem (rosnący eksport hamuje jednak ten spadek) może korzystnie wpływać na wzrost spożycia tego gatunku mięsa.

 

 

źródło: FAMMU/FAPA

Zaloguj się aby dodać komentarz