Polska wołowina i drób trafią do Egiptu - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
polska-wolowina-i-drob-trafia-do-egiptu
Zielone światło dla eksportu na rynek egipski jest wynikiem długotrwałych negocjacji prowadzonych ze stroną egipską przez Główny Inspektorat Weterynarii. O akceptacji wzorów świadectw zdrowia dla mięsa wołowego i wieprzowego polska placówka dyplomatyczna w Kairze poinformowana została 1 marca.Polscy producenci przyznają, że to dobry kierunek. Jest to dobry znak szczególnie dla producentów wołowiny, szczególnie po styczniowym załamaniu na rynkach europejskich.

– Bardzo dobrze, że otwierają się przed nami kolejne drzwi. Europa jest trudnym rynkiem, więc wyjście poza jej granice może przynieść nam sporo korzyści. Mam też świadomość, że musi minąć trochę czasu, zanim na dobre zaistniejemy w Egipcie i całym regionie. Wymaga to dłuższych zabiegów, jednak myślę, że warto się starać.


Do nas samych zgłaszają się egipskie firmy, co znaczy, że jest tam zapotrzebowanie na nasze produkty – mówi Jacek Pisula, wiceprezes zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

 

– Każda tona drobiu wywiezona poza granice Polski jest dla nas dobrą wiadomością, gdyż oznacza większe dochody dla producentów. Słyniemy ze zdrowych, wysokiej jakości produktów. Mam nadzieję, że w tamten region świata będziemy eksportować jeszcze więcej – mówi z kolei Andrzej Danielak, prezes zarządu głównego Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu.

 

Egipscy inspektorzy planują przyjazd do Polski na początku II kwartału 2016 r. w celu kontroli kolejnych zainteresowanych zakładów drobiarskich i wołowych oraz rozszerzenia listy zatwierdzonych podmiotów.

 

źródło: AgroFact.pl

Zaloguj się aby dodać komentarz