Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

kary-nam-nie-daruja-czy-bedzie-inna-pomoc

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
– Gdyby to ode mnie zależało, to kar w ogóle by nie było. Od roku namawiałem ministrów rolnictwa do tego, żeby ich nie pobierać. Niestety, UE nam ich nie daruje – komentował Marek Sawicki, szef resortu rolnictwa. Jak podkreślał, oprócz możliwości rozłożenia kar na raty wielu rolników będzie też mogło skorzystać z dodatkowej pomocy oferowanej przez niektóre mleczarnie. Proponują dodatkowe rozbicie kar na poszczególne miesiące.
jak-przygotowac-gospodarstwo-do-certyfikacji-w-systemie-qmp

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Program (QMP).System QMP jest dobrowolnym, otwartym system produkcji żywca i mięsa wołowego gwarantowanej wysokiej jakości. Organizacją produkcji w systemie i jego propagowaniem zajmuje się właśnie Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM). Uczestnikami systemu są zarówno producenci żywca rzeźnego, jak i jego odbiorcy - zakłady ubojowe i mięsne, którzy poddadzą się procesowi certyfikacji w systemie.Czy to się opłaca?
ceny-bydla-nadal-wysokie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Mniejsza podaż zwierząt i wyższy kurs euro zaowocowały utrzymaniem się dość wysokich cen w skupie. Od ubiegłego tygodnia zdrożały głównie krowy – ich ubój od paru tygodni sukcesywnie się zmniejsza, bowiem hodowcy bydła mlecznego chcąc zrekompensować sobie kary za nadprodukcję mleka, produkują na potęgę. W stadach zostają krowy, które normalnie zostałyby wybrakowane, bo konieczność uiszczenia kar za przekroczenie limitu zbiegła się z rekordowo niskimi cenami białego surowca (nawet poniżej 1 zł).
2529003_orig.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Składa się na to wiele aspektów, które głównie dotyczą ekonomicznych uwarunkowań produkcji wołowiny w oparciu o czystorasowe bydło mięsne. Z jednej strony stoją bowiem niskie koszty utrzymania bydła mięsnego, z drugiej zaś niski dochód uzyskiwany od sztuki - gdyż praktycznie rzecz biorąc poza cielęciem uzyskiwanym od krowy mięsnej trudno poszukiwać dochodów. Do tego dochodzą niskie ceny żywca wołowego w ostatnich miesiącach. 
bez_tytulu.png

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Postulaty hodowców i producentów bydła mięsnego z powiatu kłodzkiego. 
dairy-cheers.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Kolejny cenowy rekord mógł paść w grudniu, gdy tradycyjnie mleczarnie płacą więcej za surowiec. I choć w najbliższych miesiącach ceny nie będą już szybować w górę w takim tempie, to rolnicy nie będą mieli powodów do narzekań.
qualidade-leite.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Jak informują analitycy Banku BGŻ - najnowsze dane GUS wskazują na utrzymywanie się silnej wzrostowej tendencji cen skupu mleka, na którą oprócz korzystnej koniunktury na rynkach zagranicznych nakłada się sezonowy spadek podaży mleka. W październiku dostawcy otrzymywali przeciętne 143,02 zł za 1 hl surowca, tj. więcej o ponad 3 proc. niż przed miesiącem oraz 21 proc. w relacji rocznej. Jest to poziom rekordowy, dotychczas w Polsce nieobserwowany - o 34 proc. wyższy od średniej ceny notowanej w październiku w ciągu ostatnich pięciu lat. 
bez_tytulu.png

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Cena skupu bydła od wielu tygodni nie jest zadowalająca dla polskich producentów. Niskie ceny bydła powodują iż rolnicy nie chcą opasać młodych zwierząt, stąd częste decyzje o sprzedaży cieląt w wieku ok. 2-3 tygodni. Niestety ich cena również nie jest na poziomie choćby podobnym jak w ubiegłym roku, to jednak nieco wyższa niż z przed kilku tygodni.
nestle-logo.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Skandal wybuchł w styczniu br., kiedy okazało się, że hamburgery sprzedawane w pięciu hipermarketach w Wielkiej Brytanii i Irlandii zawierały koninę. W lutym Nestle poinformowało, że wycofuje ze sprzedaży we Włoszech i Hiszpanii gotowe posiłki z wołowiną, gdyż badania wykazały w nich obecność końskiego DNA. Mięso z niechcianą domieszką pochodziło od dostawcy z Niemiec. 
cowhouse-construction-ltd-044---5550-big.jpg

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Powodów zakupu zwierząt w gospodarstwach mlecznych jest wiele. Często są to problemy z własnym przychówkiem, czy problemy w stadzie produkcyjnym, czyli u krów. Z problemem tym jednak spotykają się również hodowcy bydła, którzy rozwijają produkcję – budują nowoczesne obiekty i brakuje zwierząt do osiągnięcia pełnej obsady nowego budynku.W tych przypadkach hodowcy często kierują się uzyskaniem od razu produkcji w stadzie, co wiąże się z zakupem krów, a nie jałowic hodowlanych, które najczęściej można kupić w ok. 6-7 miesiącu cielności.