Gospodarstwo- źródło energii odnawialnej? - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
gospodarstwo-zrodlo-energii-odnawialnej
Pan Coulonval 400 sztuk bydła - 200 krów mlecznych i 200 bydła mięsnego - rasy Belgian blanc bleu oraz Holstein red and black. Uprawia też zboże i buraki cukrowe na paszę. Ostrzegał jednak przed wieloma wyzwaniami, jakie stoją przed hodowcami - niestabilność rynku i niskie przychody gospodarstw (jedynie 40% średnich przychodów w pozostałych sektorach). "Coraz mniej młodych ludzi startuje w naszym sektorze" ostrzegał. Na dodatek, rolnicy coraz częściej padają ofiarami zmian klimatycznych i nadzwyczajnych zjawisk pogodowych. Obecnie pan Coulonval zmaga się z suszą i oszczędza wodę, używając jej tylko dla zwierząt.

W celu stabilizacji przychodu i maksymalizacji potencjału gospodarstwa poczyniono nową inwestycję w elektrownię korzystającą z powstającego w gospodarstwie obornika. Elektrownią produkuje biogaz i energię elektryczną dla 350 okolicznych domów. Inwestycja wyniosła 1,7 miliona euro i została sfinansowana za pomocą kredytów z unijnych banków oraz kapitału własnego. Spłacanie inwestycji zajmie jednak 15 lat, na chwilę obecną pan Coulonval skupia się więc na konsolidacji.

W inwestycji chodzi nie tylko o stabilizację przychodu ale też o ochronę środowiska i spełnienie celów COP21, tłumaczył. "To dobry przykład gospodarki cyrkularnej" dodał. Hodowca mówił też o wielu korzyściach płynących z rolnictwa. Nie tylko o żywności i odnawialnej energii, ale też o korzyściach społecznych, o tworzeniu miejsc pracy w miejscach, gdzie nie ma innych źródeł zatrudnienia. 

Kolejnym wyzwaniem jest zapewnienie rolnikom odpowiedniego poziomu szkolenia i edukacji oraz zwiększanie wśród konsumentów świadomości tego, skąd bierze się żywność, podkreślał.

Gospodarz wyrażał się też optymistycznie o przyszłości sektora mlecznego teraz, kiedy rynek już się ustabilizował po kryzysie i powiedział, że ma nadzieję, że tak już pozostanie. Wizyta pokazała jak ważna jest poprawa infrastruktury oraz dostępu do internetu na obszarach wiejskich. Brak szerokopasmowego internetu uniemożliwia korzystanie z najnowszych technologii.

Źródło: portalspożywczy.pl

Zaloguj się aby dodać komentarz