Kiedy przeprowadzić dezynfekcje? - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
kiedy-przeprowadzic-dezynfekcje
Dezynfekcja samej obory jest konieczna z uwagi na potrzebę oczyszczenia powietrza oraz usunięcia mikroorganizmów chorobotwórczych poprzez działanie na ich struktury i metabolizm, w wyniku czego zniszczone zostają drobnoustroje oraz formy przetrwalnikowe.

– Dezynfekcja ma na celu zapobieganie szerzeniu się chorób zakaźnych, przez likwidację dróg, którymi drobnoustroje mogą rozprzestrzeniać się w środowisku i doprowadzić do zakażenia wrażliwych osobników. Każde chore zwierzę, to strata dla gospodarstwa – mówił dr Marian Porowski, weterynarz z Pobiedzisk, podczas wykładu na Targach Ferma w Łodzi.

Samo przeprowadzanie dezynfekcji zalecane jest co najmniej raz w roku i pozostaje o tyle problematyczne, że poleca się ją, kiedy stado przebywa poza oborą.

– Nie mam z tym większych problemów. Wyprowadzam stado na pastwisko i w tym czasie przeprowadzam wszystkie zabiegi. Inna sprawa, że mam mało krów, co ułatwia przeprowadzanie zabiegu – mówi Janusz Patelski, rolnik z gm. Damasławek.

Przed samym zabiegiem istotne jest dokładne oczyszczenie, wymycie i wysuszenie pomieszczenia. To nie tylko usunięcie obornika, ale i zadbanie o stoły paszowe, poidła, okna, drzwi wejściowe, otwory wentylacyjne itd.

–  Chodzi tu o usunięcie tzw. biofilmu który jest zbiorem bakterii, wirusów i grzybów. Tworzą one coś w rodzaju społeczności na podłożu wielocukrów będących produktami ich przemiany materii. Znajdują się one przede wszystkim pod cienką warstwą  zbudowaną w pozostałościach tłuszczu będącego w kale, powstającą podczas mycia. Dlatego tak ważne jest właściwe użycie właściwych detergentów, by tę warstwę rozpuścić, co umożliwi dojście środka dezynfekującego – przypomina dr Marian Porowski.

Już właściwą dezynfekcję przeprowadzić można na kilka sposobów. Najbardziej popularna, chemiczna, polega na użyciu środków wykazujących właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Dezynfekcja fizyczna polega na wykorzystaniu wysokiej temperatury lub promieniowania ultrafioletowego. Można też wykorzystać specjalne metaboliki niektórych bakterii.

Niezależnie od tego, w jaki ostatecznie sposób przeprowadzimy sam zabieg, warto kierować się skutecznością bakteriobójczą danego środka, zależnie od tego, jakie mikroorganizmy chcemy wyeliminować.

– Wbrew istniejącym opiniom dezynfekcja wcale nie jest prostym zabiegiem. Jej skuteczność zależy od właściwego przygotowania pomieszczeń, znajomości spektrum działania użytego środka, a także jego stężenia, czasu działania i temperatury otoczenia w trakcie pracy – podsumowuje dr Marian Porowski.

 

Źródło: AgroPolska.pl

Zaloguj się aby dodać komentarz