Ceny mięsa w UE i na rynku światowym w październiku 2013 r. - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
raport.jpg
Jak podaje Komisja Europejska (KE) w październiku 2013 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-4,6%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w październiku br. w stosunku do września 2013 r. o 5,5%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 180 EUR/100 kg. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym wynosiła 207 USD/100 kg (około 152 EUR/100 kg). W październiku 2013 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wzrosła w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 16,7%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca zwiększyła się o 3,2%. W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 19% wyższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W październiku br. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 375 EUR/100 kg, tj. była o 3,6% niższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w październiku br. była o 0,2% wyższa niż we wrześniu. W październiku br. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 393 USD/100 kg (około 288 EUR/100 kg), tj. była o 2,1% niższa niż przed rokiem, ale jednocześnie o 1,3% wyższa od ceny z września 2013 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła 30%. Ponadto w październiku br. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 191 EUR/100 kg. Była ona o 12% wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 232 USD/100 kg (około 170 EUR/100 kg). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii obniżyła się o 2,4%, natomiast miesięcznym spadła o 3%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 9,6%, natomiast m/m zniżkowała o 1,1%.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej

 

 

Zaloguj się aby dodać komentarz