W omawianym okresie kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie około 434,6 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o ponad 19% mniej niż w analogicznym okresie 2011 roku. Dostawy na główny rynek zbytu, tj. do Turcji obniżyły się o ponad 38% do nieco powyżej 90 tys. ton. Znaczną część tego handlu stanowiło bydło (63% udział w eksporcie). Handel z Rosją zmniejszył się o 29% do około 81 tys. ton. Spadły także unijne dostawy żywca oraz mięsa wołowego do Libanu (o 0,3% do około 21 tys. ton), Chorwacji (o 9% do 19,3 tys. ton), jak również do Szwajcarii (o 29% do około 16 tys. ton). Obniżył się także eksport żywca oraz mięsa wołowego z Unii do Bośni i Hercegowiny (o 11% do 12,1 tys. ton), Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (o 12% do 9,7 tys. ton), Kosowa (o 25% do 3,3 tys. ton) oraz do Albanii (o 17% do 3,1 tys. ton). Mniej tych towarów trafiło także do Wybrzeża Kości Słoniowej (o 14% do 12,7 tys. ton). Pomimo odnotowania szeregu spadków w handlu Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej