Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Według wstępnych danych GUS pogłowie bydła w czerwcu 2018 r. liczyło 6 201,4 tys. sztuk, i było wyższe o 0,9% w stosunku do czerwca ubiegłego roku. Zwiększenie liczebności stada bydła ogółem wynikało ze wzrostu pogłowia młodego bydła w wie-ku 1-2 lat i bydła dorosłego. Obniżenie pogłowia odnotowano w grupie cieląt.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Komisja Europejska chce uzyskać od krajów członkowskich mandat do rozmów z Waszyngtonem w sprawie importu mięsa. Co to oznacza dla unijnych producentów i konsumentów?

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 

Wojna handlowa to kolejny cios dla amerykańskich eksporterów wołowiny, próbujących odzyskać pozycję w Chinach.

Po tym jak Pekin zakończył prawie 14-letni zakaz importu, cła mogą wywierać presję na amerykańskich hodowców bydła i zakładów mięsnych w "niestabilnym czasie na chińskim rynku".

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Produkcja wołowiny w pierwszym kwartale 2018 r. wzrosła o 2% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Przy okazji odbywających się ostatnio Międzynarodowych Targów Rolno-Przemysłowych Agro-Tech, miały miejsce dwie istotne dla producentów żywca wołowego imprezy. 

Pierwszą była III Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego, drugą konferencja "Polska Wołowina 2022". 

Konferencja związana była z prezentacją powstałej strategii rozwoju dla sektora wołowiny stworzonej w grudniu 2016 roku. 

Udział w  konferencji wziął wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki który zadeklarował że "że znajdą się pieniądze na doradztwo dla tej branży". Podkreślił również, jak ważne jest to w jakich warunkach powstała strategia- sześć nieznaleznych organizacji producentów, rezpezentujących zupełnie różne grupy interesantów a przez to manifestujące inne potrzeby, dogadało się i postanowiło zacząc współpracę dla dobra całego sektora. 

- Polska wołowina czyli jaka? - pytał prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.

Hodowcy powinni odpowiedzieć sobie na to pytanie, bo pod tym pojęciem może się kryć wiele znaczeń.Wiemy że jest to mięso krajowe. Ale czy polską wołowiną możemy nazwać mięso pochodzące od importowanych sztuk opasanych później w naszym kraju? - pytał Wierzbicki
Jak wygląda produkcja wołowiny w Polsce? Według danych z ARiMR pogłowie krów mlecznych liczy 2,1 mln sztuk, krów mieszańcowych 170 tys., a mięsnych czystorasowych zaledwie 24 tys. Widać jaka droga nas czeka, żeby poprawiać jakość wołowiny w kraju - mówił Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Ocena tusz wołowych w systemie EUROP to jeden z wielu tematów, którym zdaniem Zarzeckiego należy się zająć w ramach projektu "Polska wołowina 2020".

Hodowcy bydła mięsnego nie ufają klasyfikatorom EUROP, ponieważ są oni zatrudnieni przez zakłady mięsne. W efekcie wolą sprzedawać zwierzęta na wagę żywą.

- Jestem zwolennikiem systemu EUROP, ale chciałbym żeby był on obiektywny i najlepiej także zmechanizowany po to, aby wykluczyć czynnik ludzki. Trzeba dążyć w tym kierunku, aby minimum 50 proc. sztuk bydła była ubijana w ramach tego systemu oceny - mówił Jacek Zarzecki

Część konferencji, która cieszyła się największym zainteresowaniem producentów poprowadził Pan Zygmunt Jodko, prezes spółki Agro Bieganów.  Na podstawie doświadczeń gospodarstwa w Bieganowie mówił o ekonomice opasu bydła mięsnego.

- Coraz częściej mówimy o specjalizacji. Musimy gospodarować na terenach, którymi dysponujemy. Jeśli mamy łąki to produkujmy odsadki, a jeśli ponad to wystarczy nam bazy paszowej to opasy - tłumaczył Jodko.

Zdaniem prezesa Agro Bieganów w kraju brakuje nam dobrej genetyki do produkcji opasów. Dlatego nie możemy oczekiwać, że każda wyprodukowana przez nas sztuka nadaje się na eksport np. do Izraela.

- Sprzedając opasy musimy pamiętać o tym, że powinniśmy zagwarantować kupującemu 30-32 sztuki zwierząt. Więksi hodowcy nie mają z tym problemu. Drobniejsi, aby mogli ominąć pośredników, powinni łączyć się w grupy producenckie - mówił Jodko.

Przypomnijmy, że konferncję "Polska Wołowina 2022" zorganizowały K-PODR oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego i Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

 

Źródło: agropolska.pl

https://www.agropolska.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo/polska-wolowina-mamy-przepis-na-sukces,985.html#9d061konferencja minikowo

 

 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

18 czerwca do dymisji podał się Krzysztof Jurgieli. Już wiadomo, że teraz resortem pokieruje Jan Krzysztof Ardanowski.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Sześć największych organizacji producentów, jak i przetwórców wołowiny opracowało program rozwoju rynku wołowiny. To wieloletnia strategia działań, w którą włącza się także Ministerstwo Rolnictwa.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

12 lutego 2018 roku ARiMR uruchomiła wersję demo aplikacji eWniosekPlus.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

- Otwieranie unijnego rynku dla taniej, bo produkowanej bez unijnych standardów wołowiny budzi nasze oburzenie i sprzeciw - mówił Jerzy Wierzbicki Prezes PZPBM o decyzji którą Unia Europejska zwiększyła dostęp mięsa wołowego na swój rynek z 70 tys. ton do 99 tys. ton.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Krzysztof Jurgiel zapowiedział co w przyszłym roku czeka sektor rolniczy. Wymienione zostały najważniejsze zadania, a wśród nich kluczowym będzie ustawa o gospodarstwie rolnym czyli tzw. „Konstytucja dla rolników”. Ponadto Pakt dla obszarów wiejskich oraz sprawa ubezpieczeń upraw i zwierząt - wymieniał na spotkaniu w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa 13 grudnia Krzysztof Jurgiel.