Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Przy okazji odbywających się ostatnio Międzynarodowych Targów Rolno-Przemysłowych Agro-Tech, miały miejsce dwie istotne dla producentów żywca wołowego imprezy. 

Pierwszą była III Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego, drugą konferencja "Polska Wołowina 2022". 

Konferencja związana była z prezentacją powstałej strategii rozwoju dla sektora wołowiny stworzonej w grudniu 2016 roku. 

Udział w  konferencji wziął wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki który zadeklarował że "że znajdą się pieniądze na doradztwo dla tej branży". Podkreślił również, jak ważne jest to w jakich warunkach powstała strategia- sześć nieznaleznych organizacji producentów, rezpezentujących zupełnie różne grupy interesantów a przez to manifestujące inne potrzeby, dogadało się i postanowiło zacząc współpracę dla dobra całego sektora. 

- Polska wołowina czyli jaka? - pytał prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.

Hodowcy powinni odpowiedzieć sobie na to pytanie, bo pod tym pojęciem może się kryć wiele znaczeń.Wiemy że jest to mięso krajowe. Ale czy polską wołowiną możemy nazwać mięso pochodzące od importowanych sztuk opasanych później w naszym kraju? - pytał Wierzbicki
Jak wygląda produkcja wołowiny w Polsce? Według danych z ARiMR pogłowie krów mlecznych liczy 2,1 mln sztuk, krów mieszańcowych 170 tys., a mięsnych czystorasowych zaledwie 24 tys. Widać jaka droga nas czeka, żeby poprawiać jakość wołowiny w kraju - mówił Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Ocena tusz wołowych w systemie EUROP to jeden z wielu tematów, którym zdaniem Zarzeckiego należy się zająć w ramach projektu "Polska wołowina 2020".

Hodowcy bydła mięsnego nie ufają klasyfikatorom EUROP, ponieważ są oni zatrudnieni przez zakłady mięsne. W efekcie wolą sprzedawać zwierzęta na wagę żywą.

- Jestem zwolennikiem systemu EUROP, ale chciałbym żeby był on obiektywny i najlepiej także zmechanizowany po to, aby wykluczyć czynnik ludzki. Trzeba dążyć w tym kierunku, aby minimum 50 proc. sztuk bydła była ubijana w ramach tego systemu oceny - mówił Jacek Zarzecki

Część konferencji, która cieszyła się największym zainteresowaniem producentów poprowadził Pan Zygmunt Jodko, prezes spółki Agro Bieganów.  Na podstawie doświadczeń gospodarstwa w Bieganowie mówił o ekonomice opasu bydła mięsnego.

- Coraz częściej mówimy o specjalizacji. Musimy gospodarować na terenach, którymi dysponujemy. Jeśli mamy łąki to produkujmy odsadki, a jeśli ponad to wystarczy nam bazy paszowej to opasy - tłumaczył Jodko.

Zdaniem prezesa Agro Bieganów w kraju brakuje nam dobrej genetyki do produkcji opasów. Dlatego nie możemy oczekiwać, że każda wyprodukowana przez nas sztuka nadaje się na eksport np. do Izraela.

- Sprzedając opasy musimy pamiętać o tym, że powinniśmy zagwarantować kupującemu 30-32 sztuki zwierząt. Więksi hodowcy nie mają z tym problemu. Drobniejsi, aby mogli ominąć pośredników, powinni łączyć się w grupy producenckie - mówił Jodko.

Przypomnijmy, że konferncję "Polska Wołowina 2022" zorganizowały K-PODR oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego i Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

 

Źródło: agropolska.pl

https://www.agropolska.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo/polska-wolowina-mamy-przepis-na-sukces,985.html#9d061konferencja minikowo

 

 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

18 czerwca do dymisji podał się Krzysztof Jurgieli. Już wiadomo, że teraz resortem pokieruje Jan Krzysztof Ardanowski.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Sześć największych organizacji producentów, jak i przetwórców wołowiny opracowało program rozwoju rynku wołowiny. To wieloletnia strategia działań, w którą włącza się także Ministerstwo Rolnictwa.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

12 lutego 2018 roku ARiMR uruchomiła wersję demo aplikacji eWniosekPlus.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

- Otwieranie unijnego rynku dla taniej, bo produkowanej bez unijnych standardów wołowiny budzi nasze oburzenie i sprzeciw - mówił Jerzy Wierzbicki Prezes PZPBM o decyzji którą Unia Europejska zwiększyła dostęp mięsa wołowego na swój rynek z 70 tys. ton do 99 tys. ton.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Krzysztof Jurgiel zapowiedział co w przyszłym roku czeka sektor rolniczy. Wymienione zostały najważniejsze zadania, a wśród nich kluczowym będzie ustawa o gospodarstwie rolnym czyli tzw. „Konstytucja dla rolników”. Ponadto Pakt dla obszarów wiejskich oraz sprawa ubezpieczeń upraw i zwierząt - wymieniał na spotkaniu w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa 13 grudnia Krzysztof Jurgiel. 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Memorandum podpisane pomiędzy Ministerstwami Rolnictwa polski i wietnamu zakłada współpracę na kilku płaszczyznach od produkcji rolnej przez przetwórstwo, do handlu i inwestycji w tym sektorze.

Wietnam to jeden z 14 rynków kluczowych z punktu widzenia rozwoju naszego eksportu rolno- spożywczego. Już teraz polska żywność jest tam doceniana.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Według Channel NewsAsia rosyjska agencja Rosselkhoznadzor powiedziała w oświadczeniu, że raktopaminę i inne "hormony wzrostu" wykryto w brazylijskim imporcie mięsa.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Największe obawy rolników wiążą się z importem wołowiny z krajów Ameryki Łacińskiej. Francja Irlandia i kraje produkujące w Unii mięso wołowe twierdzą, że oferta już teraz jest zbyt szczodra. Według Europejskich Związków Rolniczych proponowanie europejskim konsumentom dużych ilości wołowiny z regionu, w którym nie spełnia się kryteriów bezpieczeństwa żywności jest skandaliczne.

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Zielone światło dla nauki zdaniem przedstawicieli instytutów rolniczych im krótsza droga od teorii do praktyki tym większe szanse konkurencyjności polskich gospodarstw. Właśnie w tym celu minister rolnictwa powołał grupę Polska Genetyka.