Aktualności - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Od 15 listopada do 21 grudnia 2018 r. oddziały regionalne ARiMR przyjmują wnioski o przyznanie pomocy na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów". 

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wychodząc naprzeciw potrzebom polskich rolników uruchamia możliwość zaciągania pożyczek ze środków Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa. Zgodnie z Planem Finansowym na rok 2018 KOWR przeznaczy na ten cel 10 mln złotych.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna wystąpiła do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z wnioskiem o podjęcie działań mających na celu wdrożenie prac legislcyjnych nad przygotowanym przez samorząd lekarsko-weterynaryjny projektem ustawy o zakładach leczniczych dla zwierząt.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Małopolska Izba Rolnicza postuluje, aby wielkość dopłat dla bydła mlecznego i bydła mięsnego zostały ujednolicone.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Podniesienie poziomu innowacyjności i tworzenie nowych szans w obszarach wiejskich europy poprzez rozbudowę umiejętności z dziedziny przedsiębiorczości oraz wspomaganie innowacyjnego myślenia przedsiebiorców rozpoczynających prowadzenie biznesu związanego z żywnością.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

O tym, jak istotne są kwestie związane z bezpieczeństwem pasz stosowanych w żywieniu zwierząt oraz ich jakości nie trzeba nikogo przekonywać. Jednocześnie praktykom brakuje wiedzy dotyczącej systemów zapewniania jakości.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Przypominamy, że termin przesłania Waszych zgłoszeń do konkursu "Producent Bydła Mięsnego Roku " mija już 30 września.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Według wstępnych danych GUS pogłowie bydła w czerwcu 2018 r. liczyło 6 201,4 tys. sztuk, i było wyższe o 0,9% w stosunku do czerwca ubiegłego roku. Zwiększenie liczebności stada bydła ogółem wynikało ze wzrostu pogłowia młodego bydła w wie-ku 1-2 lat i bydła dorosłego. Obniżenie pogłowia odnotowano w grupie cieląt.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Komisja Europejska chce uzyskać od krajów członkowskich mandat do rozmów z Waszyngtonem w sprawie importu mięsa. Co to oznacza dla unijnych producentów i konsumentów?

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 

ARiMR będzie udzielała pomocy producentom rolnym, w których gospodarstwach rolnych szkody w uprawach rolnych spowodowane wystąpieniem w 2018 r. suszy lub powodzi, w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich, powstałe na powierzchni uprawy objęły co najmniej 30% danej uprawy.