Certyfikacja QMP - Forum rolnicze portalu - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Certyfikacja QMP

2016/09/15 17:17 #1 przez Dairy
Każdy może osiągnąć certyfikację QMP?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2016/09/19 14:28 #2 przez Administrator
Aby uzyskać certyfikat potwierdzający spełnienie wymagań systemu QMP należy:Po pierwsze spełniać wymagania określone w Standardach QMP, w przypadku producentów rolnych chodzi o Standardy QMP Bydło;Następnie wypełnić i wysłać do wybranej Jednostki Certyfikującej wniosek o certyfikację (lista jednostek świadczących usługi certyfikacji znajduje się poniżej);Ostatnim etapem jest pozytywne przejście kontroli, przeprowadzanej przez inspektorów Jednostki Certyfikującej, potwierdzającej zgodność produkcji z wymaganiami systemu QMP. Kontrola po pozytywnej ocenie kończy się wydaniem certyfikatu. Ważna informacja: certyfikat wydawany jest na okres 14 miesięcy. Przy odnowieniu certyfikatu procedura jest taka sama jak przy jego uzyskaniu. Uczestnik systemu przyjmuje dobrowolnie zasady określone w standardach odnośnie doboru zwierząt, dobrostanu zwierząt, żywienia oraz ochrony środowiska. Rasy bydła: bydło ras mięsnych Limusine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN,AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simentaler (SM) itd. oraz mieszańce mięsne (MM). Wyższy dobrostan zwierząt:  obory wolnowybiegowe bezuwiązowe, systemy grupowe, zalecana dekornizacja i kastracja, Żywienie w zależności od typu i rasy zgodnie z zaleceniami standardów opasania systemu QMP. Pasze, materiały paszowe i mieszanki paszowe wysokiej jakości: muszą pochodzić od uczestników systemu QMP lub innego systemu zapewniania jakości akredytowanego na zgodność z normą europejską PN-EN 45011 np. z produkcji ekologicznej. Transport zwierząt do zakładów ubojni musi odbywać z zachowaniem warunków dobrostanu zwierząt. Ubój musi być dokonany w sposób humanitarny, przy minimalnym stresie oraz zgodnie z wymogami przewidzianymi we wszystkich przepisach i kodeksach postępowania.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2016/12/29 20:52 #3 przez Jerzy.Wierzbicki
W tym roku liczba rolników certyfiakowanych w QMP potroiła się. Popyt na bydło z certyfikatem jest i tak kilka razy większy niż produkcja. Ceny wyższe i to znacznie !

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2016/12/30 10:08 #4 przez roberto64
A gdzie moge kupic mieso z certyfikatem? 

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2016/12/30 10:46 #5 przez Administrator
Lista sklepów dostepna jest tutaj:http://kochamwolowine.pl/znajdz-sklep Interaktywna mapa pokaże Panu sklepy oraz restauracje:http://qmpbeef.eu/interaktywna-mapa

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2018/04/08 11:34 #6 przez marek.j
Czy można przystapić do systemu jako producent odsadków, czy tylko dotyczy to gospodarstw opasających do wagi cieżkiej? Czy ktoś kto opasa do wagi ciężkiej może kupić obojętnie jakie bydło czy tylko certyfikowane czy może jedynie własne można opasać?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2018/04/13 10:53 #7 przez Ekogwarancja PTRE
Witam
Zacytowana w tekście norma europejska PN-EN 45011 od dnia 15.09.2015r. została zastąpiona przez normę PN-EN ISO/IEC 17065:2013 -Ocena zgodności – Wymagania dla jednostek certyfikujących wyroby, procesy i usługi.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.