Żywienie ludzi - Forum rolnicze portalu - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Żywienie ludzi

2014/05/06 08:30 #1 przez Be Vege
Dlaczego Waszym zdaniem wołowina jest taka dobra? Skąd pochodzą owe "walory" wołowiny i co to właściwie jest? Pytam wszystkich obecnych tu wołowino-żerców.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2014/05/15 09:16 #2 przez bizon
a skąd taki temat? wołowina jest jedzeniem jak każde inne. Do czego pijesz? w dodatku smaczna i zdrowa.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2014/05/19 12:33 #3 przez Be Vege
właśnie chodzi mi o to słowo zdrowa. W piramidzie żywieniowej mięso jest zalecane w znacznych ilościach, a co z tłuszczem (nie mówię o suchych kawałkach, tylko o tych ociekających i marmurkowatych, które przeważają na stołach!), co z dodatkami chemicznymi dodawanymi do wszystkich wyrobó mięsnych? Nie będę roztrząsać przenoszenia BSE, czy hormonów, których (teoretycznie) w Polsce być nie powinno (co nie oznacza, ze ich nie ma).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2014/05/28 22:28 #4 przez Jasiek
Be Vege, radzę przejść się do pierwszego lepszego dietetyka, czy nawet lekarza pierwszego kontaktu - przedłożą Tobie wszystkie możliwe regółki dotyczące zalet i wad wołowiny. Tłuszcz to nie tylko ZŁO. Dodatki chemiczne masz teraz wszędzie. Pamiętaj, że dodatki do żywności stosowane są w ilościach, które nie mogą w jakikolwiek sposób szkodzić. W wegetariańskich czy wegańskich smakołyczkach znajdziesz więcej chemii niż w zwykłej szynce czy kiełbasie. Pozdrawiam.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2014/05/29 23:40 #5 przez MaciejW
Z tego co wiem to wołowina zawiera więcej kwasu CLA (nienasyconych), który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Szczególnie dużo tego kwasu jest w tłuszczu pochodzącego od bydł, które pasło się na pastwiskach.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2014/06/08 01:12 #6 przez Beata Ślingwan
O wartości żywieniowej wołowiny decyduje m.in. skład białka oraz tłuszczu. Dużym walorem żywieniowym jest wysoka zawartość lekko strawnego i jednocześnie łatwo przyswajalnego białka (18-23%). Na wartość odżywczą białka ma również wpływ zawartość śródmięśniowej tkanki łącznej, której skład oraz ilość są uzależnione od rasy, wieku i rodzaju mięśnia, czyli docelowo rodzaju elementu zasadniczego z którego przyrządza się mięso kulinarne. Należy nadmienić, że mięso wołowe jest jednym z nielicznych źródeł sprzężonego kwasu CLA, który ma właściwości antykancerogenne. Wołowina to również bogate źródło witamin A, D, E i H. Zawiera także więcej przyswajalnego żelaza niż mięso pochodzące z innych gatunków zwierząt rzeźnych. Nie można również zapomnieć, że wołowina zawiera witaminę B12, której nie można znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego oraz witaminy B1 i B6. 

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2015/01/30 19:55 #7 przez Sawickam
No niestety vege-żercy powinni zdawać sobie sprawę, że człowiek genetycznie ukształtowany jest na spożywanie mięsa. Ale myślę, że znane są im publikacje naukowe, diety paleo itp. i albo udają, że to tylko propaganda albo faktycznie wierzą, że Homo sapiens żywił się korzonkami. Trudny temat...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.