Polecane rasy w rolnictwie ekologicznym - Forum rolnicze portalu - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Polecane rasy w rolnictwie ekologicznym

2011/11/09 13:25 #1 przez barto
Witam. Czy ktoś orientuje się jakie rasy bydła polecane są w rolnictwie ekologicznym?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/11/09 16:44 #2 przez Andrzej Firlej
Każda i żadna.
We Francji nie ma "ekologicznych ferm bydła". 
Jeżeli potrafimy w w systemie ekologicznego gospodarowania  zapewnić  produkcje doskonałej , zawierającej wszystko co potrzebuje zwierzę do życia i produkcji  paszy, to każda rasa , łącznie z intensywnym charolaisem.
Wydawac by się mogło , że odpowiedni byłby hereford. Owszem. Ale na ekologicznej prerii amerykańskiej , gdzie na 1 zwierzę przeznacza sie 4 i więcej  ha (w Australii nawet 15).  W związku z czym, poprzez selekcję wytworzono zwierzę o wspaniałych nogach (trza sie nałazic, by tego żarcia nazbierać i potem jeszcze do rzeźni zanieść) oraz z łatwym otłuszczaniem (na czarną godzinę i na ochronę przed skokami temperatur, łącznie ze zmianami temperatur wc. doby).
 Ale. Nie mamy w Polsce takich terenów a w dodatku Europa nie chce tłustego mięsa !!!!!.
Pamiętać też  należy , że tzw. mało -intensywne rasy, charakteryzują się wyższym zapotrzebowaniem bytowym w stosunku do jednostki produkcyjnej. w porównaniu do ras intensywnych. Czyli  - więcej pary idzie w gwizdek.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/11/13 15:14 #3 przez Simon Gill
Ekologiczna produkcja zwierzęca polega na produkcji systemem pastwiskowym. Zdrowie zwierząt  utrzymywane jest poprzez wyższy dobrostan i ograniczenie  stosowania konwencjonalnych produktów weterynaryjnych. Wiele ras bydła hodowanych w tradycyjnych systemach (Limousin​​, Charolais, BBB, Simentale) można uznać za pracochłonne i kosztochłonne. Wymagają regularnych zabiegów profilaktycznych i wysokoenergetycznej paszy aby w pełni wykorzystać swój potencjał. Na Wyspach Brytyjskich rasy najczęściej wybierane do  produkcji ekologicznej to rasy rodzime. Wiodące rasy w gospodarstwach ekologicznych to: Hereford, Czarna Walijska,  Angus, Galloway i South Devon. Popularne są również mieszańce tych ras z Limousin i Charolais. To mięso jest wprowadzane do obrotu w Unii Europejskiej nie tylko dlatego, że jest ekologiczne, ale również dlatego, że jest smaczne, posiada odpowiednią zawartość tłuszczu i wysoki stopień marmurkowatości pochodzącej z systemu karmienia trawą.Angus, Czarna Walijska i bydło rasy Galloway, będąc kuzynami, posiadają również bardzo wysoką odporność na robaki i chorobę motyliczą. Są również bardzo wydajne  przy przetwarzaniu trawy na kg mięsa ....... Trzymam krowy razy Galloway w gospodarstwie ekologicznym w Polsce, obok rasy Limousin​​.Galloway są znacznie lepsze w chowie ekologicznym i bardziej opłacalne .... a również doskonale smakują!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/12/31 12:55 #4 przez Andrzej Firlej
Obawiam się , że w tej pogoni za "ekologią" popadamy w ekologiczny trans. Ekologia dla ekologii.1-wysokiej jakości wołowiny bez intensywnego żywienia nie da się uzyskać.2-Wołowina uzyskana z opasu na pastwisku , ze sztuk ubijanych w wieku 2 lat, nie będzie to wołowina wysokiej jakości ani o dużej ilości mięśni, nie będzie jasna ani o małej ilości tłuszczu. I to trzeba wiedzieć.3-O ekologicznym a zarazem trochę ekstensywnym utrzymaniu zwierząt, należy mówić w odniesieniu do stada matecznego, tj. podstawowego stada i remontowej młodzieży.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/12/31 12:57 #5 przez Andrzej Firlej

Andrzej Firlej napisał: Obawiam się , że w tej pogoni za "ekologią" popadamy w ekologiczny trans. Ekologia dla ekologii.1-wysokiej jakości wołowiny bez intensywnego żywienia nie da się uzyskać.2-Wołowina uzyskana z opasu na pastwisku , ze sztuk ubijanych w wieku 2 lat, nie będzie to wołowina wysokiej jakości ani o dużej ilości mięśni. Nie będzie jasna ani o małej ilości tłuszczu. I to trzeba wiedzieć.3-O ekologicznym a zarazem trochę ekstensywnym utrzymaniu zwierząt, należy mówić w odniesieniu do stada matecznego, tj. podstawowego stada i remontowej młodzieży.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.