Jaką rasę polecacie do intensywnego opasu? - Strona 6 - Forum rolnicze portalu - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Jaką rasę polecacie do intensywnego opasu?

2015/10/30 08:31 #41 przez Piter600
Ja bym polecił simentalera mięsnego. Krzyżówki mają wysokie przyrosty na średniej jakości paszach. Mało popularna rasa w Pl, ale naprawdę warto się zainteresować. 

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2015/12/18 12:02 #42 przez Marczi90

KrzysiekK napisał: Pozwolę sobie wznowić wątek. Buhaje jakich ras sprawdzają się u was w krzyzowaniu towarowym z krowami HF?

Wszystko według potrzeb. Wybór rasy powinien być poprzedzony analizą warunków opasu uzyskanych mieszańców. Do opasu mieszańców do wysokiej masy końcowej zaleca się buhaje dużych ras mięsnych, tj. charolaise, simentalskiej, limousine. Przy opasie do niższej końcowej masy ciała (tj. ok. 600 kg) sprawdzą się krzyżówki z rasami hereford, piemontese, angus. O wyborze rasy do krzyżowania towarowego decyduje także intensywność żywienia. W intensywnym opasie wysokim dawkami paszy treściwej i wysokiej jakości kukurydzy sprawdzą się mieszańce z rasami charolaise, limousine, simentalskiej i błękitnej belgijskiej. Do opasu z wykorzystaniem pastwiska najlepiej nadają się krzyżówki z rasami hereford i angus. Za Prof. Grodzkim.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2015/12/18 12:50 #43 przez Andrzej Firlej
Hereford ? Nawet o tym nie myśl, jak mówią w westernach ...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2015/12/18 21:28 #44 przez aga_zgliczynska
U mnie sprawdza sie Limousine i Simental

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2015/12/19 11:05 #45 przez Jerzy.Wierzbicki
W jakim wieku bydło osiąga u Was masę końcową i ile ta masa końcowa wynosi? 

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2015/12/19 21:06 #46 przez Piter600

Andrzej Firlej napisał: Hereford ? Nawet o tym nie myśl, jak mówią w westernach ...

Dlaczego nie? 

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2015/12/20 22:19 #47 przez Andrzej Firlej
Rasa ekstensywna.Droga produkcja, e względu na  marmurkowatość mięsa i zdolność do szybkiego otłuszcania się.Nie są pożądanym produktem w na europejskim rynku.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2015/12/21 20:07 #48 przez Piter600

Andrzej Firlej napisał: Rasa ekstensywna.Droga produkcja, e względu na  marmurkowatość mięsa i zdolność do szybkiego otłuszcania się.Nie są pożądanym produktem w na europejskim rynku.

Ogólnie masz rację, ale jednak są producenci żywca, którzy chwalą sobie herefordy. Jest to penie związane ze sposobem sprzedaży. Do ubojni na EUROP wypadają słabo, ale bezpośrednio do restauracji, jest opłacalnie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.


Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\SiteApplication::getMenu() should not be called statically in /home/platne/serwer47815/public_html/bukaciarnia.pl/templates/site/views/footer.php on line 9

Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\CMSApplication::getMenu() should not be called statically in /home/platne/serwer47815/public_html/bukaciarnia.pl/libraries/src/Application/SiteApplication.php on line 275

Notice: Undefined variable: this in /home/platne/serwer47815/public_html/bukaciarnia.pl/libraries/src/Application/CMSApplication.php on line 441