Wołowina wagyu co raz bardziej znana w Polsce. - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Przypominamy, że za uczestnictwo w systemach jakości żywności dostajecie aż
2 dodatkowe punkty!
To bardzo zwiększa Wasze szanse na uzyskanie wsparcia!

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Wołowina wagyu pochodzi z azjatyckiego bydła w typie roboczym tuczonego nawet przez okres 2-3 lat. Bydło to posiada genetyczną predyspozycję do odkładania tłuszczu międzymięśniowego w większej ilości niż pozostałe rasy. Tłuszcz ten sprawia, że mięso to jest bardziej marmurkowate niż mięso z pozostałych ras.  Wyjątkowość tego mięsa wynika także z szczególnego żywienia i wyjątkowego traktowania zwierząt.

W diecie bydła poza standardowym żywieniem zbożami pojawiają się buraki pastewne, ziemniaki a także sake i piwo, które mają zaostrzyć apetyt zwierzętom. Ponadto zwierzęta codzienne poddawane są zabiegom masażu. Masaż ma za zadanie odłożenie w mięśniach równomiernej warstwy tłuszczu, oraz powstania delikatnej i równomiernej marmurkowatości.

Poza wyjątkowością procesu powstawania wołowiny wagyu, warto też jej skosztować ze względu na jej wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Mięso ro zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Kwasy te zapobiegają powstawaniu miażdżycy, udarom mózgu, zawałom, wspomagają prawidłowy wzrost u dzieci i młodzieży oraz pomagają zachować zdrowie. Ponadto kwas omega-3 obniża stężenie trójglicerydów i cieśnienie krwi zapobiegając przez to arytmii serca, a kwas omega-6 zmniejszają stężenie cholesterolu LDL. Mięso tych zwierząt posiada zwiększony stosunek kwasów jednonienasyconych do kwasów tłuszczowych nasyconych, co wzmaga właściwości prozdrowotne mięsa. Ponadto to smaczne źródło żelaza, cynku oraz wartościowego białka i witamin z grupy B.

Wołowina ta jest uważana za doskonały składnik w diecie niskocholesterolowej o właściwościach silnie antyoksydacyjnych.

Pod względem kulinarnym idealna marmurkowatość tego mięsa sprawia, że w czasie obróbki termicznej mięso będzie soczyste, zachowa aksamitną konsystencję i wyjątkowy, długo utrzymujący się i bogaty smak. Należy wspomnieć, że do smażenia tego mięsa nie używa się ani oleju, ani masła, wystarcza własny tłuszcz pochodzący z mięsa.

Wszystkie te cechy powodują, że mięso to jest poszukiwanym surowcem w wielu kuchniach świata.

Źródło:

https://kobieta.wp.pl/wolowina-wagyu-podbija-polske-miesny-przysmak-z-masterchefa-6192267399280257a

Skarżyński D. J., Siemieniuch A. J., Majewska M., "Wagyu- japońskie bydło mięsne", Medycyna Wet., 2009, 65 (8).

Zaloguj się aby dodać komentarz

Aktualności

18 czerwiec 2018 43

Minister Rolnictwa Krzysztof Jurgiel złożył rezygnację ze stanowiska

Kategoria: Aktualności ogólne
Minister Krzysztof Jurgiel złożył dziś ze względów osobistych rezygnację ze stanowiska Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
14 czerwiec 2018 176

Ułatwienia w rejestracji zwierząt gospodarskich

Kategoria: Chów i hodowla bydła
W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi został opracowany projekt ustawy o zmianie ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, który ma na celu zmniejszenie obciążeń administracyjnych dla posiadaczy zwierząt gospodarskich.
14 czerwiec 2018 211

Dobiega końca termin składania wniosków o przyznanie dopłat bezpośrednich za 2018 r.

Kategoria: Dopłaty rolnicze
Kto chce otrzymać dopłaty bezpośrednie za 2018 r. lub płatności obszarowe finansowane z PROW 2014 - 2020 w pełnej wysokości musi złożyć wniosek o ich przyznanie do 15 czerwca.
12 czerwiec 2018 267

Rozwój produkcji bydła mięsnego w ramach modernizacji gospodarstw rolnych

Kategoria: Dopłaty rolnicze
Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosił możliwość składania wniosków o przyznanie pomocy na operacje typu "Modernizacja gospodarstw rolnych" w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych" objętego Programem…
07 czerwiec 2018 509

Opłacalny opas bydła mięsnego – dobre pasze objętościowe

Kategoria: Żywienie
Odpowiedni dobór pasz dla bydła opasowego, a przede wszystkim jej jakość są bardzo ważne w produkcji opasów, ponieważ warunkują jej opłacalność.
11 maj 2018 1185

Zakończono prace nad Strategią Polskiego Sektora Wołowiny

Kategoria: Rynek mięsa wołowego
Sześć największych organizacji producentów, jak i przetwórców wołowiny opracowało program rozwoju rynku wołowiny. To wieloletnia strategia działań, w którą włącza się także Ministerstwo Rolnictwa.
13 kwiecień 2018 1513

Forum Copa-Cogeca

Kategoria: Aktualności
W dniu 09.04.2018 roku w Warszawie odbyło się spotkanie przedstawicieli polskich organizacji rolniczych zrzeszonych w Copa-Cogeca z przewodniczącym Komitetu Rolniczych Organizacji Zawodowych UE- Joachimem Rukwiedem. W spotkaniu udział wziął także Minister…
03 kwiecień 2018 1732

Kompromitacja ekologów WWF.

Kategoria: Aktualności
Polacy są straszeni wyginięciem populacji wilków i rysi, mimo stałego wzrostu liczebności tych zwierząt od 10 lat.
23 marzec 2018 2293

Kukiz’ 15 chce wstrzymania nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt. Domaga się kontroli NIK.

Kategoria: Aktualności
Klub Kukiz’15 zwrócił się do Marszałka Sejmu z prośbą o wszczęcie przez NIK kontroli w tak zwanych „ prywatnych schroniskach”.
23 marzec 2018 1971

Rada Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych

Kategoria: Aktualności
W dniu 21 marca 2018 odbyło się posiedzenie Rady Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.
21 marzec 2018 2119

Sejmowa Komisja Ustawodawcza z 21 marca 2018

Kategoria: Aktualności
Dziś odbyła się Sejmowa Komisja Ustawodawcza, która opiniowała poselski projekt o zmianie ustawy o ochronie zwierząt.
19 marzec 2018 2105

Konferencja: "Perspektywy rozwoju produkcji żywca wołowego oraz chowu i hodowli owiec na Lubelszczyźnie"

Kategoria: Wydarzenia
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli razem z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego mają przyjemność zaprosić Państwa na Konferencję pt.: Perspektywy rozwoju produkcji żywca wołowego oraz chowu i hodowli owiec na Lubelszczyźnie.

Ostatnie filmy

28 luty 2018
Ciekawostki 2319

Kulning - starożytny szwedzki śpiew pasterski

20 luty 2018
Gospodarstwo rolne 2767

Film "PGR Obrazy" - dokument obalający stereotypy

18 styczeń 2018
Ciekawostki 4023

Żarłoczna krowa!

14 czerwiec 2017
Prowadzenie opasu 4264

Feedloty w Australii

Baza wiedzy

Default Image
28 luty 2018 2285

Buhaje limousine oceniane we francuskim centrum genetycznym pożądane na całym świecie.

Kategoria: Typy i rasy bydła
W Lanaud niedaleko Limoges w centralnej Francji znajduje się centrum genetyczne dla buhajów rasy limousine. Bydło tej rasy charakteryzuje się bogatą tradycją, księga hodowlana we Francji została założona w 1886 roku. Stacja oceny buhajów powstała w 1984 roku.
wolce-w-produkcji-wolowiny
05 październik 2017 4283

Wolce w produkcji wołowiny

Kategoria: Chów bydła
Wolce są to kastrowane buhajki przeznaczone na opas. Celem opasania wolców jest produkcja mięsa wołowego wysokiej jakości.Kastrację sztuk przeznaczonych na opas jako wolce zaleca się z wielu powodów:- samce wykastrowane są znacznie spokojniejsze, co ogranicza…
piemontese
21 wrzesień 2017 4159

Piemontese

Kategoria: Typy i rasy bydła
Rasa ta powstała w wyniku przekrzyżowania Pakistańskiego Zebu z Turem na terenach północno- wschodnich Włoch. Takie połączenie genów oraz ostre warunki klimatu (okresowe susze i mroźne zimy) spowodowały, że bydło tej ras jest znakomicie przystosowane do…
wyslodki-buraczane-w-zywieniu-bydla-miesnego
13 wrzesień 2017 4897

Wysłodki buraczane w żywieniu bydła mięsnego

Kategoria: Żywienie bydła
Wysłodki buraczane są produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Powstają w wyniku wyługowania wodą rozdrobnionych buraków cukrowych i innych składników rozpuszczalnych w wodzie w trakcie procesu wytwarzania cukru. Stanowią cenną paszę dostępną głównie w…
wady-i-zalety-produkcji-zywca-wolowego
06 wrzesień 2017 4288

Wady i zalety produkcji żywca wołowego

Kategoria: Chów bydła
Niestety, prowadzenie gospodarstwa rolnego jest jednym z najbardziej podatnym na czynniki niezależne od właściciela interesem. Zmieniająca się sytuacja rynkowa, warunki pogodowe czy występujące klęski żywiołowe przekładają się na możliwość uzyskania dochodu.…