Wołowina wagyu co raz bardziej znana w Polsce. - Bukaciarnia

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie z serwisu. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.
Szkody wyrządzone przez psa należącego do rolnika będą pokryte z OC

Sąd najwyższy zdecydował że to nie rolnicy powinni ponosić konsekwencje finansowe szkód. Teraz szkody wyrządzone przez psy rolników będą obejmowane...

Sąd najwyższy zdecydował że to nie rolnicy powinni ponosić konsekwencje finansowe szkód. Teraz szkody wyrządzone przez psy rolników będą obejmowane...

Sąd najwyższy zdecydował że to nie rolnicy powinni ponosić konsekwencje finansowe szkód. Teraz szkody wyrządzone przez psy rolników będą obejmowane...

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider


Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Wołowina wagyu pochodzi z azjatyckiego bydła w typie roboczym tuczonego nawet przez okres 2-3 lat. Bydło to posiada genetyczną predyspozycję do odkładania tłuszczu międzymięśniowego w większej ilości niż pozostałe rasy. Tłuszcz ten sprawia, że mięso to jest bardziej marmurkowate niż mięso z pozostałych ras.  Wyjątkowość tego mięsa wynika także z szczególnego żywienia i wyjątkowego traktowania zwierząt.

W diecie bydła poza standardowym żywieniem zbożami pojawiają się buraki pastewne, ziemniaki a także sake i piwo, które mają zaostrzyć apetyt zwierzętom. Ponadto zwierzęta codzienne poddawane są zabiegom masażu. Masaż ma za zadanie odłożenie w mięśniach równomiernej warstwy tłuszczu, oraz powstania delikatnej i równomiernej marmurkowatości.

Poza wyjątkowością procesu powstawania wołowiny wagyu, warto też jej skosztować ze względu na jej wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Mięso ro zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Kwasy te zapobiegają powstawaniu miażdżycy, udarom mózgu, zawałom, wspomagają prawidłowy wzrost u dzieci i młodzieży oraz pomagają zachować zdrowie. Ponadto kwas omega-3 obniża stężenie trójglicerydów i cieśnienie krwi zapobiegając przez to arytmii serca, a kwas omega-6 zmniejszają stężenie cholesterolu LDL. Mięso tych zwierząt posiada zwiększony stosunek kwasów jednonienasyconych do kwasów tłuszczowych nasyconych, co wzmaga właściwości prozdrowotne mięsa. Ponadto to smaczne źródło żelaza, cynku oraz wartościowego białka i witamin z grupy B.

Wołowina ta jest uważana za doskonały składnik w diecie niskocholesterolowej o właściwościach silnie antyoksydacyjnych.

Pod względem kulinarnym idealna marmurkowatość tego mięsa sprawia, że w czasie obróbki termicznej mięso będzie soczyste, zachowa aksamitną konsystencję i wyjątkowy, długo utrzymujący się i bogaty smak. Należy wspomnieć, że do smażenia tego mięsa nie używa się ani oleju, ani masła, wystarcza własny tłuszcz pochodzący z mięsa.

Wszystkie te cechy powodują, że mięso to jest poszukiwanym surowcem w wielu kuchniach świata.

Źródło:

https://kobieta.wp.pl/wolowina-wagyu-podbija-polske-miesny-przysmak-z-masterchefa-6192267399280257a

Skarżyński D. J., Siemieniuch A. J., Majewska M., "Wagyu- japońskie bydło mięsne", Medycyna Wet., 2009, 65 (8).

Zaloguj się aby dodać komentarz

Aktualności

17 styczeń 2018 218

Nocna kontrola ubojni bydła w Brzeźnicy (powiat bielski)

Kategoria: Wydarzenia
W nocy z poniedziałku na wtorek policja zatrzymała właścicieli ubojni bydła w Brzeźnicy. Według ustaleń śledczych mięso produkowane w zakładzie pochodziło od chorego bydła prawdopodobnie poddanego leczeniu antybiotykowemu.
15 styczeń 2018 153

Ankieta MRiRW

Kategoria: Aktualności
Zachęcamy do wypełnienia ankiet przygotowanych przez MRiRW dotyczących pisemnych umów na dostarczanie produktów rolnych. Uzupełnione ankiety prosimy odesłać do dnia 30 stycznia br. na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć,…
24 grudzień 2017 281

Wesołych Świąt!

Kategoria: Z życia portalu
20 grudzień 2017 246

Cele na przyszły rok dla sektora rolniczego.

Kategoria: Rynek polski
Krzysztof Jurgiel zapowiedział co w przyszłym roku czeka sektor rolniczy. Wymienione zostały najważniejsze zadania, a wśród nich kluczowym będzie ustawa o gospodarstwie rolnym czyli tzw. „Konstytucja dla rolników”. Ponadto Pakt dla obszarów wiejskich oraz…
15 grudzień 2017 244

Od 2018 roku ARiMR będzie przyjmować wnioski o unijne dopłaty tylko przez internet

Kategoria: Dopłaty rolnicze
Do tej pory wnioski elektroniczne składało mniej niż 1% rolników. Od przyszłego roku papierowe wnioski będą przyjmowane w drodze wyjątku tylko od osób, które nie są w stanie dotrzeć do powiatowych biur Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Osoby…
08 grudzień 2017 221

Wspólnie o WPR. Samorząd rolniczy krajów trójmorza rozpoczyna dyskusję nad propozycjami Brukseli.

Kategoria: Wydarzenia
Z końcem listopada Komisja Europejska przedstawiła wstępną propozycję WPR po 2020 roku. Wbrew oczekiwaniom nie zawarto tam żadnych konkretów, ani tym bardziej wielkości budżetu. Wiadomo tylko, że większy nacisk będzie stawiany na ochronę środowiska i klimatu,…
06 grudzień 2017 282

NIE dla zakazu uboju rytualnego w Polsce!

Kategoria: Przepisy prawa
Można z pewnością stwierdzić, że największymi przegranym w razie przyjęcia tego Projektu będą zarówno zwierzęta tj. bydło oraz ich właściciele producenci żywca wołowego i ich rodziny.Wprowadzenie zmiany prawa wg projektu odbije się negatywnie i silnie na…
05 grudzień 2017 356

Stado na wolności

Kategoria: Chów i hodowla bydła
Jak mówią mieszkańcy Borka i Ciecierzyc tak jest już od 10 lat. Stado dniem i nocą chodzi po nadwarciańskich polach i łąkach, a czasami pojawia się nawet na prywatnych posesjach. Okazuje się, że właściciel stada ma swoje 2 ha i nie jest w stanie utrzymać…

Ostatnie filmy

14 czerwiec 2017
Prowadzenie opasu 398

Feedloty w Australii

14 czerwiec 2017
Prowadzenie opasu 358

Widok z drona na feedloty

07 czerwiec 2017
Ciekawostki 24

Zagnianie bydła

Baza wiedzy

wolce-w-produkcji-wolowiny
05 październik 2017 330

Wolce w produkcji wołowiny

Kategoria: Chów bydła
Wolce są to kastrowane buhajki przeznaczone na opas. Celem opasania wolców jest produkcja mięsa wołowego wysokiej jakości.Kastrację sztuk przeznaczonych na opas jako wolce zaleca się z wielu powodów:- samce wykastrowane są znacznie spokojniejsze, co ogranicza…
piemontese
21 wrzesień 2017 304

Piemontese

Kategoria: Typy i rasy bydła
Rasa ta powstała w wyniku przekrzyżowania Pakistańskiego Zebu z Turem na terenach północno- wschodnich Włoch. Takie połączenie genów oraz ostre warunki klimatu (okresowe susze i mroźne zimy) spowodowały, że bydło tej ras jest znakomicie przystosowane do…
wyslodki-buraczane-w-zywieniu-bydla-miesnego
13 wrzesień 2017 364

Wysłodki buraczane w żywieniu bydła mięsnego

Kategoria: Żywienie bydła
Wysłodki buraczane są produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Powstają w wyniku wyługowania wodą rozdrobnionych buraków cukrowych i innych składników rozpuszczalnych w wodzie w trakcie procesu wytwarzania cukru. Stanowią cenną paszę dostępną głównie w…
wady-i-zalety-produkcji-zywca-wolowego
06 wrzesień 2017 312

Wady i zalety produkcji żywca wołowego

Kategoria: Chów bydła
Niestety, prowadzenie gospodarstwa rolnego jest jednym z najbardziej podatnym na czynniki niezależne od właściciela interesem. Zmieniająca się sytuacja rynkowa, warunki pogodowe czy występujące klęski żywiołowe przekładają się na możliwość uzyskania dochodu.…
rasa-miesna-marchigiana
30 sierpień 2017 319

Rasa mięsna- Marchigiana

Kategoria: Typy i rasy bydła
Bydło mięsne rasy MarchigianaJest to rasa pochodząca z Włocha dokładniej z regionu Marches w środkowo- wschodniej części Półwyspu Apenińskiego. Spotkać również ją możemy w okolicach Neapolu- Kampanii oraz na Sycylii. Powstała w wyniku krzyżowania bydła…

Nadchodzące wydarzenia